QUINTAPAWN

Het spel dat leert! QUINTAPAWN is een expiriment in artificial intelligence. Ik nodig je uit om zo vaak te spelen als je maar wilt!

De bedoeling van het spel QUINTAPAWN is om als eerste speler een pion aan de andere kant van het speelbord te krijgen. De pionnen bewegen als schaak pionnen: Ze mogen recht vooruit, de eerste keer zelfs twee vakken, of schuin slaan. En passant slaan is in Quintapawn niet mogelijk.

Je kunt winnen door als eerste een pion aan de overkant van het spel te krijgen, of door alle pionnen van de tegenstander te slaan of door het de tegenstander onmogelijk te maken nog een geldige zet te kunnen doen.

Het spel wordt gespeeld door een menselijke speler. De menselijk speler kiest één van de computerspelers uit om tegen te spelen. Bij het kiezen van de tegenspeler kan je zien hoeveel spelletjes elke tegenspeler al gespeeld heeft en hoeveel hij er daar van gewonnen heeft. Hier aan kan je zien hoe ervaren of hoe goed de computerspeler is.

De computerspelers leren van elk spel dat ze spelen. In het begin doen ze willekeurige zetten. Van elke zet in een spel dat ze uiteindelijk verliezen onthoudt de computerspeler dat dit een slechte zet was. Van elke zet in een spel dat ze uiteindelijk winnen onthoudt de computerspeler dat dit een goede zet was. Zo wordt een computerspeler steeds beter naarmate hij meer spelletjes speelt. En zo komen er computerspelers met verschillende ervarings niveaus beschikbaar, van wie het makkelijker of moeilijker wordt om te winnen.

Het spel QUINTAPAWN is gebaseerd op HEXAPAWN. HEXAPAWN is een simpel spel ontworpen door Martin Gardner als illustratie van mechanische tegenspelers. De spelregels verschenen in `Mathematical Games`, Scientific American, maart 1962. Daarna is vaak aan het spel gerefereerd in verschillende wetenschappelijke publicaties.

De kleine letters:

(C) 2021 ronvr.com

=====//=====